Kauzu falošného hovädzieho mäsa vyšetruje polícia

26.11.2012 Celý región

Budapešť 26. novembra (TASR) – Maďarská polícia začala vyšetrovanie kauzy falošného hovädzieho mäsa, ktoré vyvážali do Švédska a ktoré predávali aj v Maďarsku, píše dnes maďarský denník Magyar Nemzet odvolávajúc sa na informácie Národného úradu bezpečnosti potravinového reťazca (Nébih).

Úrad dostal prostredníctvom systému rýchleho varovania Európskej únie informáciu, že údajný krakovský dodávateľ bravčového mäsa pre maďarskú firmu Filetto, ktorá ho predávala prifarbené ako hovädzie mäso, nefiguruje v poľskom registri. Ide teda o dodávku z ilegálneho zdroja.

Denník píše, že zatiaľ úrady nedokázali, že falošné hovädzie mäso, ktoré sa objavilo na Slovensku, by bolo rovnakého pôvodu, ako mäso exportované do Švédska.

Inšpektori ďalej pátrajú po prípadných falzifikátoch na maďarskom trhu, uzatvára Magyar Nemzet.

Švédske orgány zistili v polovici októbra, že maďarský podnik exportoval do Švédska niekoľko ton falošného hovädzieho mäsa. Pri preverení tovaru vysvitlo, že ide o lacnejšie bravčové mäso napustené farbivom.

Kauza s prifarbeným mäsom vypukla aj na Slovensku, 25. októbra začal košický policajný vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania spotrebiteľa. Distribútorská spoločnosť so sídlom v Košiciach totiž dodala 1. októbra na základe faktúry firme so sídlom v Bratislave mäso s označením hovädzia sviečková 2/3 LBS o hmotnosti 418 kilogramov s dátumom spotreby do 14. septembra 2014 v sume 5821 eur s DPH. Na mäse bola uvedená zdravotná značka HU 574 EK.
 

Vyberte región